Hírek

Xeramic Hűtőrendszer tömítő és a hűtőfolyadék

Sokan nem is gondolják, mennyire fontos a nyári hőség előtt a járművek hűtőrendszerének rendszeres karbantartása. Egy független vizsgálat szerint, a hazánk útjaink közlekedő járművek közel 90%-ban nem kerül időben lecserélésre a hűtőfolyadék. Ennek következménye a vízszivattyú, hűtő, csatlakozók váratlan meghibásodása, hosszútávon a motor nem megfelelő hűtése, mely koksz lerakódást, területi hőgócok kialakulását, majd igen költséges olajhűtő, motorblokk-, vagy akár hengerfejrepedést eredményez.

Fentiek elkerülése érdekében javasoljuk az alábbiak szem előtt tartását:

  • Autónk mosásakor alaposan és gondosan mossuk le minden alkalommal a hűtő-, klímahűtő külső felületét.
  • Ellenőrizzük indulás előtt a folyadék szintjét a kiegyenlítő tartályban, szükség esetén töltsünk utána. Fontos, hogy az utántöltést kizárólag ioncserélt vízzel, illetve a rendszerben keringő hűtőközeggel pótoljuk. Csapvizet, továbbá üzemmeleg motorba bármilyen hideg folyadékot semmi esetre se töltsünk, mert ezzel motorkárosodást idézhetünk elő.
  • Ellenőrizzük, és ha esedékes cseréltessük le szervizben -még nyár előtt- a motor hűtőfolyadékát a gyári előírás szerinti időnként, az előírt paraméterekkel rendelkező, minőségi folyadékra.
  • Az új hűtőközeg feltöltése előtt, javasolt átmosni a rendszert (pl. 20201 Xeramic Radiator Flush 250 ml), az évek alatt lerakódott vízkő, gyanta, egyéb lerakódásoktól, mely évekkel megnövelheti a hűtő, belső fűtőradiátor élettartamát.
  • Az új hűtőközeg feltöltése után a 20200 Xeramic Radiator Sealer 250 ml használatát kiemelten ajánljuk, főként a forró, nyári hónapok előtt. E termékünk folyamatosan tisztán tartja a hűtőrendszert és meggátolja a lerakódások újbóli kialakulását. Váratlan szivárgás esetén (pl. felcsapódó kavics hatása a hűtőn) megakadályozza a hűtőközeg elszivárgását is, mely nem tervezhető motorkárosodást eredményezhet, már pár km megtételén belül. A Radiator Sealer növényi rost és desztilált víz alkotói nem tartalmaznak cementet, így káros lerakódást, furatelzáródást garantáltan nem idéz elő.

Példák a 20200 Xeramic Radiator Sealer használatára:

Tisza Volán Zrt távolsági buszainak motorhűtő védelmére (2010-2014), szivárgásainak gyors tömítésére a kritikus hő elvezetése érdekében, melyet a legtöbb busznál mai napig a falevelektől folyamatosan eltömődő hűtőfelület csökkenése okoz.

Vágó János, BMW E36 V8 turbó drift autó motorjának hűtése (2019 július). 12 % motorhőmérséklet csökkenés 38 C külső hőmérséklet mellett, a tököli repülőtér forró aszfaltján, verseny körülmények között. A teljesítményre gyakorolt hatás: 0,1 bar (107 C) helyett 1 bar turbónyomás mellett, stabil 92C motorhőmérséklet!