Hírek

Mit kell tudni a hűtőrendszerről általánosságban?

Sokan nem is gondolnak bele, milyen fontos minden jármű motorja számára, legyen az belső égésű, elektromos vagy hibrid üzemű, a megfelelő minőségű és mennyiségű hűtőfolyadék folyamatos megléte.

Most, hogy rohamosan melegszik a hőmérséklet és rövidesen itt a nyár, kiemelten fontos, hogy megfelelően karban legyen tartva minden jármű hűtőrendszere. Ellenkező esetben a motor kritikus területein helyi hőmérséklet gócpontok alakulnak ki, aminek hatására a fémfelület túloldalán cirkuláló motorolaj igen rövid idő alatt eléri azt a kritikusan magas hőmérsékletet, ami drasztikusan csökkenti annak élettartamát, kenőképességét és elindul egy nem várt korom, koksz lerakódási folyamat. A leírt folyamat kialakulását gyorsítja a mai autókra jellemző alacsony motorolaj feltöltési mennyiség, annak nyújtott csereperiódusa, továbbá a közvetlen befecskendezéssel ellátott, igen precíz illesztéseket tartalmazó, típustól független motorkonstrukció. 

Az utóbbi években hazánkba érkező jelentős mennyiségű hibrid járművekről szintén fontos tudni, hogy a nagyteljesítményű akkumulátorok élettartamát a folyamatos használat mellett a tökéletes hűtőrendszer állapota is jelentősen befolyásolja. Ennek figyelembevételével kifejezetten ajánljuk ezen járművek hűtőrendszerének is alapos átmosását, melyre kimondottan ajánljuk a 20201 Xeramic Radiator Flush átmosó folyadékunkat, majd leengedését követően az adott gyártó által előírt új hűtőközeggel történő feltöltését a rendszernek. 

Ugye nem is gondolta volna?

Érdemes figyelembe venni továbbá, hogy a nem várt javítás miatt szervizekbe betérő járművek közel 30 %-a a hűtőrendszer valamilyen meghibásodása miatt következik be. Vélhetően sok olvasónak lehetnek ismerősek az alábbi műszaki problémák valamelyike: termosztát, vízszivattyú meghibásodásai, azok tömítéseinek szivárgása, műszerfal mögötti hűtőradiátor-, motorhűtő szivárgás, -utóbbi kavicsfelverődés vagy korrózió miatt-, hűtővízcső repedés, hűtőkiegyenlítő tartály repedés, hengerfej tömítés, extrém esetben hengerfej repedés. A felsoroltak jelentős része igen alattomos hiba, mégis komoly kiadással járó, nem várt javítást eredményezhet, ám többnyire kiküszöbölhető, illetve tervezhető lenne a gyárilag előírt típusú, és időben elvégzett hűtőközeg szakszerű cseréjével. 

Mi, a Xeramic -nál ennél is többre vállalkoztunk. Katalógusunkat végig tekintve, látható, hogy fejlesztéseink nagy részét a járművek minél hatékonyabb üzemeltetéséhez szükséges tisztító és kenőanyagokra fordítjuk.

Ismerve hazánk gépjárműparkjának magas életkorát, kiemelten ajánljuk minden szerviz partnereink és üzemeltetőink figyelmébe prémium minőségű hűtőközeg rendszertisztítóinkat, melyek segítségével, kedvező áron regenerálható bármely elhanyagolt, szennyezett hűtőrendszer.  

20201 Xeramic Radiator Flush 250 mlEgy átlagos személygépkocsi hűtőrendszeréhez (12 liter) optimalizált átmosó folyadék, mely igen hatékonyan feloldja, összegyűjti az évek során lerakódott vízkő, korrózió, egyéb szennyeződésből adódó lerakódásokat, melyek akár 20% -kal is ronthatják a motor által termelt hő elvezetését, ami hosszútávon elég költséges motorhibákhoz is vezethetnek.

20202 Xeramic Colling System Degreaser 500 ml – speciális összetevőket tartalmazó hűtőrendszer átmosó folyadék, melyet kimondottan a hűtőközegbe került olajemulzió alapos kitisztításához fejlesztettünk ki. Ilyen tipikus esetek, a hengerfejtömítés szivárgás, hengerfej repedés, turbós motorok intercooler meghibásodásai miatt bekövetkező problémák, amikor a motorolaj belekerül a hűtőközegbe. Ilyen esetekben nem elegendő csak a hűtőközeg leengedése, mindenképpen szükséges egy vagy kétszeri alapos átmosás, mielőtt az új, tiszta hűtőközeggel feltöltésre kerül a motor. Ellenkező esetben rövid időn belül újabb meghibásodás várható, a hűtőközeg megfelelő áramlásának és hőelvezetésének elmaradása miatt.

20200 Xeramic Radiator Sealer 250 ml – Járműmotorok hűtőjének hajszálrepedéseit, a hengerfej hűtőfolyadék rendszer tömítését (hengerfejtömítés) a hűtővezetékek egyéb tömítéseit, tömlőit, csatlakozásainak szivárgását igen hatásosan megszüntető anyag. A Radiator Sealer-t lehetőleg üzemmeleg hűtőfolyadékba kell önteni és néhány kilométert szükséges menni a járművel, hogy körbe tudjon cirkulálni a rendszerben. Preventív őreként a motornak, az üzemmeleg hűtőrendszer folyadékban feloldódva (mint kávéban a cukor), speciális természetes összetevőjének köszönhetően semlegesíti a korróziót, illetve fel-, és lebontja vízkő okozta lerakódásokat, ezáltal segíti a motor által termelt hő elvezetését, növelve így a motor hatékonyságát, teljesítményét. 

Bármikor betölthető a hűtőközegbe és kompatibilis az összes, kereskedelemben kapható hűtőfolyadékkal!

Tisztító hatása mellett, a nyomás alatt lévő hűtőfolyadék – amennyiben tömítési hiba adódik– kinyomja a „Xeramic Radiator Sealer” -t pl. a hűtőradiátor hajszálrepedésén, és amint az anyag a levegővel érintkezik, azonnal megszilárdul és tartósan „beforrasztja” a szivárgás helyét. Mindig csak ott tömít, ahol kell, és mindig csak annyit, amennyi az adott szivárgás megszüntetéséhez feltétlenül szükséges!

A korábban feloldódott maradék mennyiség ezt követően is tovább védelmezi a rendszer tömítettségét a következő hűtőfolyadék cseréjéig. A termék nem tartalmaz cementet, illetve semmilyen egyéb veszélyes anyagot, a benne lévő növényi rostok vízbázisú folyadékkal vannak vegyítve, mely garantálja a nem kívánt elzáródások kialakulását!

Xeramic Radiator Sealer hűtőrendszer kondícionálónkat Vágó János / Traumberger Ákos drift versenyzőknek már bizonyított!

Próbálja ki Ön is!

Bármely kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal a hitech@xeramic.hu email címen vagy a +36 30 246 6798 telefonszámon!

Kövess minket közösségi oldalainkon is, Facebookon és Instagramon!