Hírek

Interjú a holland autósport „keresztapjával”. – JAN LAMMERS

JAN LAMMERS

Az autós világban mindannyian jól ismerjük Jan Lammerst, mint Forma-1, Le Mans és Dakar -t is megjárt autóversenyzőt. A nemzetközi autósport jeles képviselője, a holland autósport „keresztapja”. 1979 -ben debütált a Forma1 -ben, és Dakar Rallye -s kalandok mellett, 2018 -ban már 24. alkalommal indult a Le Mans -i 24 órás versenyen.

Az emberek a Holland Autósport keresztapjának is hívják. Így érzi ezt Ön is?

HAHA! Nem, egyáltalán nem. Még mindig úgy érzem magam, mint 16 évesen, amikor csakis a jelen foglalkoztatott. Természetesen a gyerekeim és szeretteim egészsége mellett, ma is a mindennapi sportmozgás, autóverseny, golf, focizás és ilyenek a legfontosabbak számomra.

Hogyan érzi most, képes volt a legtöbbet kihozni eddigi karrierjéből?

Igen, hogyne! Igaz, hogy nem értem el minden esetben olyan eredményeket, amiket adott futam előtt kitűztem magamnak, viszont olyan tapasztalatokkal, élményekkel lettem gazdagabb, melyekről álmodni sem mertem volna korábban. Összességében teljesen boldog vagyok, adott pillanatban nem voltam jobb ennél.  Túl sok versenyző kollégám vesztette életét akkoriban, én viszont továbbra is itt vagyok és teljes mértékben élvezhetek mindent az életben, így rendkívül kiváltságosnak érzem magam. Ez a legfontosabb.

Mi volt a legfontosabb karrierje során, és miért?

Természetesen az 1988-as Le Mans 24 órás verseny megnyerése is nagyon különleges élmény volt számomra, de az 1980 -as F1 USA Nagydíjon elért 4. rajtpozíciómra vagyok a legbüszkébb. Ezt a holland rekordot 36 évig tartottam, míg Max 2016 -ban meg nem döntötte egy 3. hellyel.

Vannak még olyan tevékenységek és/vagy célok az autósportban, amit el szeretne érni?

Nem igazán, az a fajta versenyszellem számomra már a múlt. Jelenleg a NOS (Holland Állami Rádió és TV szolgáltató) F1 elemzőjeként dolgozom. Nagy élmény, hogy folyamatosan beszélni tudunk Max nagyszerű szerepléseiről. Különböző rendezvényeken gyakran bemondóként is dolgozom, továbbá legkisebb fiam René gokart edzőjeként tevékenykedem.

A két idősebb gyermekem (Sumaya 23, Rayan 21) is folyamatosan próbára tesz, mint apa, különféle módon.

Támogatja René törekvését, hogy folytassa apja karrierjét? Mit gondol, ha átad neki minden tudást, tud olyan sikeres karriert befutni, mint Ön? Vannak ilyen álmai? 

Konkrétan nekem ez nem egy álom, hanem egy álom forgatókönyve vált valóra. Elkezdtünk dolgozni, és rájöttem, hogy René -ben ugyanazt a szenvedélyt, lelkesedést látom, mint magamban anno. 2019 -ben a legmagasabb kategóriába léptünk, bár ez csak a második évad még a kétütemű géposztályban, de nagy reményeink vannak. Élvezi a versenyzést, kihívást, igaz egyes versenytársai még gyorsabbak. Sok tanáccsal, információval látom el, esőben kifejezetten eredményesen megy. Szárazon is futamról futamra gyorsul, nagyon lelkes, és képes lehet rá, hogy előre kerüljön. A jövőben majd meglátjuk!

Hogyan, és miként került kapcsolatba a Petromark® / Xeramic® -al?

2001 -ben Utrechtben, a „Speed & Design” kiállításon mutatott be egy közös barátunk Ton Koeboltnak a Petromark® alapítójának és tulajdonosának. Mi akkor készítettük a „Blokkok koncepcióját”, ami egy különleges fényezése volt az akkori Le Mans versenyautónknak. Ton is nagyon lelkes volt, és elsőként jelentkezett támogatóként a „Racing for Holland” csapatomnál. Attól a pillanattól kezdve, mai napig nagyon jó barátok lettünk, és Ton jó példája a szenvedélyes, igazi vállalkozónak. Az évek alatt együtt próbáltuk ki, és segítettünk több Petromark® / Xeramic® termék fejlesztése során.

Balról középen Ton Koebolt jobbra tőle Jan Lammers a Xeramic standnál 2019-ben
az Automotive Expon Eindhovenben

Időnként részt vesz a Petromark® / Xeramic® termékek bemutatóin is, és terjeszti, hogy minél többen megismerjék azt. Hogyan végzi ezt, és mit tart kiemelni a termékekkel kapcsolatban?

A legfontosabb dolog, hogy a termékekhez egy különleges szakértelem is párosul a Petromark®-nál. Ha egy autószerviz elvégez egy javítást, de az nem elég számára, hanem élményt is akar nyújtani ügyfelei számára, akkor a legjobb termékeket itt kapja. Hatékony karbantartással időt, energiát spórolhatnak meg és ezzel ügyfélelégedettséget növel. A visszatérő ügyfelek pedig növekvő profitot termelnek. A versenyzésben mindig az a mottóm, hogy egy körültekintő karbantartás megelőzi a nem várt meghibásodásokat. A 24 Le Mans futamon 24 alkalommal futottunk végig ennek tükrében.

2018 -ban 24 -ik alkalommal indult a Le Mans 24 órás versenyen. Lesz 25. indulása is?

Jelenleg nem tartom valószínűnek.

Korábban azt mondta, F1 elemzőként dolgozik. Manapság a holland közvélemény is így ismeri. De pontosan hogyan került oda? 

Már a 80-as évek elején F1 kommentátor voltam a TV -nél, így a kapcsolat megvolt. Most, hogy az utóbbi években Max Verstappen jól szerepel, ez egy ünnep nekünk és erősítette jelenlétemet a csatornánál.

Ön használja a Petromark® / Xeramic® termékeket otthon vagy munkája során?

Hát persze! Nagyon sokszor használom pl. a Multi Spray-t a kerékpárhoz, robogómhoz, miután lemosom, vagy esőben használom őket. Néha még a velúr cipőket is tisztítom vele, de különösen a gokartoknál használunk sok Rapid Cleaner-t, Multi Spray-t, főként tároláskor. A Peter de Bruijn Kart Racing -nél pedig egy csomó Ceramic pasztát és egyéb terméket is használunk a szereléseknél, karbantartásoknál. A Petromark® / Xeramic® az egyik legnagyobb beszállító a versenyiparágban.

1988-es Le Mans győzelem

Bármely kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal a hitech@xeramic.hu email címen vagy a +36 30 246 6798 telefonszámon!

Kövess minket közösségi oldalainkon is, Facebookon és Instagramon!